Poštovani posjetitelji,

dobro došli na mrežnu stranicu Veleposlanstva Republike Hrvatske u Ateni. Nastojat ćemo na njoj objavljivati sve relevantne informacije s područja gospodarstva, politike, znanosti, kulture, obrazovanja itd, za koje pretpostavljamo da će biti zanimljive hrvatskim državljanima koji žive i rade u Grčkoj, državljanima Helenske Republike koji su profesionalno ili privatno zainteresirani za zbivanja u Hrvatskoj, kao i, naravno, svim drugim posjetiteljima stranice.

Pokušat ćemo vam staviti na raspolaganje i potrebne linkove kako biste došli i do potpunijih informacija o pitanjima koja vas zanimaju. Nastojat ćemo biti ažurni i aktualni, a mjera našeg uspjeha bit će ona u kojoj budete zadovoljni informacijama koje ćete nalaziti na stranici.

Hrvatska i Grčka dvije su bliske i slične zemlje, poznate po prirodnim ljepotama, turizmu, radišnosti i gostoljubivosti svojih ljudi, jedinstvenosti svojih mora i otoka itd. Veže nas tisućljetna povijest kontakata i zajedništva. Već su antički Grci kolonizirali neke naše jadranske krajeve, o čemu svjedoče značajni kulturno-povijesni spomenici, a brojne veze postoje i danas. Međusobni su odnosi dviju zemalja vrlo dobri i bez otvorenih pitanja. Njihovo je posebno poglavlje otvoreno ulaskom Hrvatske u punopravno članstvo Europske Unije 1. srpnja 2013. godine, nakon čega smo postali partneri u nizu pitanja koja su od životne važnosti za obje zemlje.

Radimo mnogo na kvalitativnom i kvantitativnom unapređenju gospodarske suradnje između dviju zemalja i u tom kontekstu poduzimamo brojne aktivnosti. Nadamo se da će one uspjeti i da će gospodarska suradnja između naših dviju zemalja rasti.

Međutim, jedna je od najvažnijih funkcija ovog Veleposlanstva obavljanje raznih aktivnosti za državljane Republike Hrvatske i u tom smislu i mrežna stranica treba poslužiti za vaše informiranje i našu uzajamnu komunikaciju. Pozivam vas da dođete u Veleposlanstvo kad god nešto trebate i kad vam u okviru naše nadležnosti možemo pomoći, ali i neobavezno, na razgovor i druženje. Javite se, molim vas, ako imate ideja za suradnju između naših dviju zemalja, u pogledu sadržaja mrežne stranice ili bilo kakvih drugih. Vrata ovog Veleposlanstva su vam širom otvorena, a svi moji suradnici i ja osobno uvijek smo vam na raspolaganju.

U navedenom sam smislu uvjeren da će pokretanje mrežne stranice ispuniti svoju svrhu.

Veleposlanik,
dr. Ivan Velimir Starčević