Atena, 10. lipnja 2020.

Izbori za zastupnike u Hrvatski sabor

 

Hrvatski državljani koji će na dane izbora biti u Grčkoj moći će glasovati na predstojećim izborima za zastupnike u Hrvatski sabor. Izbori će se održati u subotu 4. srpnja 2020. i u nedjelju 5. srpnja 2020., od 7 do 19 sati, u Veleposlanstvu RH u Ateni, adresa Tzavella 4, Neo Psychico.

Hrvatski državljani, koji žele glasovati u Veleposlanstvu Republike Hrvatske u Ateni, trebaju obaviti  PRETHODNU ili AKTIVNU registraciju, ovisno o tome imaju li prebivalište u Republici Hrvatskoj. Zahtjeve za PRETHODNU ili AKTIVNU registraciju moguće je podnijeti Veleposlanstvu RH u Ateni do 24. lipnja 2020. godine.

Pozivamo Vas da prije podnošenja zahtjeva za prethodnu/aktivnu registraciju provjerite imate li prijavljeno prebivalište u Republici Hrvatskoj ili u inozemstvu uvidom u registar birača na internetskim stranicama Ministarstva uprave: https://biraci.gov.hr/RegistarBiraca/.

Hrvatski državljani koji imaju prebivalište u Republici Hrvatskoj trebaju Veleposlanstvu Republike Hrvatske u Ateni dostaviti ZAHTJEV ZA PRETHODNU REGISTRACIJU birača s prebivalištem u Republici Hrvatskoj.

Hrvatski državljani koji nemaju prebivalište u Republici Hrvatskoj i koji ne posjeduju osobnu iskaznicu s podatkom o prebivalištu izvan Republike Hrvatske trebaju Veleposlanstvu Republike Hrvatske u Ateni dostaviti ZAHTJEV ZA AKTIVNU REGISTRACIJU birača koji nemaju prebivalište u Republici Hrvatskoj.

Hrvatski državljani bez prebivališta u Republici Hrvatskoj koji posjeduju osobnu iskaznicu s podatkom o prebivalištu izvan Republike Hrvatske ili će podnijeti zahtjev za njeno izdavanje zaključno s 24.06.2020. godine, bit će po službenoj dužnosti aktivno registrirani i upisani u popis birača (prema adresi prebivališta u inozemstvu iz osobne iskaznice) za predstojeće izbore. Ukoliko na dan izbora žele glasovati izvan svog mjesta prebivališta odnosno pripadajućeg diplomatsko-konzularnog predstavništva, moraju do 24. lipnja 2020. godine zatražiti promjenu mjesta aktivne registracije.

Zahtjev za PRETHODNU ili AKTIVNU registraciju birača moguće je podnijeti Veleposlanstvu RH u Ateni na jedan od tri načina:

osobno ili poštom na adresi Veleposlanstva: Tzavela 4, Neo Psychico, 154 51 Athens

na email: crocons.athens@mvep.hr

na broj faksa Veleposlanstva: 0030-210-6711-208

Prilikom slanja zahtjeva za PRETHODNU ili AKTIVNU registraciju birača, uz ispunjeni obrazac zahtjeva, obvezno je priložiti i presliku putovnice ili osobne iskaznice RH.

Za više informacija možete se obratiti Veleposlanstvu RH u Ateni na broj telefona: 210-6777-059 ili na email: crocons.athens@mvep.hr.

Također, više informacija o održavanju izbora moguće je pronaći na internetskim stranicama:

Državnog izbornog povjerenstva: www.izbori.hr

Ministarstva uprave: https://uprava.gov.hr/

 

OBJAVA BIRAČIMA

ZAHTJEV ZA  AKTIVNU REGISTRACIJU

ZAHTJEV ZA  PRETHODNU REGISTRACIJU

ZAHTJEV ZA ODUSTANAK OD PRETHODNE REGISTRACIJE

ZAHTJEV ZA ODUSTANAK OD AKTIVNE REGISTRACIJE

ZAHTJEV ZA PROMJENU MJESTA AKTIVNE REGISTRACIJE

ZAHTJEV ZA PROMJENU MJESTA PRETHODNE REGISTRACIJE