Pirej, 06. veljače 2015.

Isporučen prvi od šest patrolnih brodova za grčku Obalnu stražu

U Pireju je u petak 6. veljače održana ceremonija svečane primopredaje prvog od šest patrolnih brodova koje je hrvatsko brodogradilište Montmontaža Greben iz Vela Luke izgradilo za grčku Obalnu stražu, temeljem ugovora potpisanog u siječnju 2014. godine između hrvatskog brodograditelja i grčkog Ministarstva pomorstva. Ugovor je hrvatskoj tvrtki dodijeljen nakon provedenog međunarodnog natječaja, a najveći dio financiranja osiguran je iz fondova EU.

Radi se o brodu ukupne duljine 24 metra i maksimalne brzine 30 čvorova, prikladnim za plovidbu u ekstremnim uvjetima stanja. Opremljen je s dva pogonska motora, radnom brodicom s dizalicom te elektroničkom opremom nužnom za sigurnu plovidbu i kontrolu plovidbe na moru. Brod ima smještajne kapacitete za višednevni boravak šest članova posade te mogućnost prihvata 24 unesrećene osobe.

Svečanosti primopredaje prisustvovali su alternativni ministar zadužen za trgovačku mornaricu u vladi premijera Tsiprasa Theodoris Dritsas, veleposlanik RH u Ateni dr. Ivan Velimir Starčević, direktor hrvatske tvrtke Montmontaža Greben Mladen Žanetić sa suradnicima, zapovjednik i drugi visoki dužnosnici Grčke obalne straže te predstavnici grčke tvrtke ELINE ltd koja je isporučila elektronsku opremu.

Doministar Dritsas u prigodnom je govoru naglasio prijateljske odnose Hrvatske i Grčke te veliku ulogu koju će ovaj i slijedeći patrolni brodovi koje gradi hrvatsko brodogradilište imati u osiguranju ne samo grčkih granica već i pomorskih granica Europske unije, čije su članice i jedna i druga zemlja.

Veleposlanik Starčević je u svom izlaganju izrazio uvjerenje da izgradnja ovog broda predstavlja ponovni ulazak hrvatske brodogradnje na zahtjevno grčko tržište nakon višegodišnje pauze te da će poslužiti kao uzor i drugim sličnim poslovnim dogovorima u budućnosti.

Oba su se govornika složila da je  izgradnja prvog broda od strane hrvatskog brodogradilišta, kao i brodova koji slijede, u neposrednoj funkciji stvaranja uvjeta za realizaciju veće pomorske sigurnosti EU.

Copyright (c) 1997.- 2019. Ministarstvo vanjskih i europskih poslova RH Sva prava pridržana