Atena, 01. travnja 2019.

Objava o registraciji birača za izbore za Europski parlament

Izbori za članove u Europski parlament iz Republike Hrvatske održat će se u nedjelju 26. svibnja 2019. godine.

Hrvatski državljani, koji privremeno ili stalno borave u Grčkoj, moći će glasovati na biračkom mjestu u Veleposlanstvu Republike Hrvatske u Ateni na adresi Tzavela 4, Neo Psychico, 154 51 Atena, u nedjelju 26. svibnja 2019. godine u vremenu od 7 do 19 sati.
 

Hrvatski državljani, koji žele glasovati u Veleposlanstvu Republike Hrvatske u Ateni, trebaju obaviti  PRETHODNU ili AKTIVNU registraciju, ovisno o tome imaju li prebivalište u Republici Hrvatskoj.

Zahtjeve za PRETHODNU ili AKTIVNU registraciju moguće je podnijeti Veleposlanstvu RH u Ateni do 15. svibnja 2019. godine.

Pozivamo Vas da prije podnošenja zahtjeva za prethodnu/aktivnu registraciju provjerite imate li prijavljeno prebivalište u Republici Hrvatskoj ili u inozemstvu uvidom u registar birača na internetskim stranicama Ministarstva uprave: https://biraci.gov.hr/RegistarBiraca/.

Hrvatski državljani koji imaju prebivalište u Republici Hrvatskoj trebaju Veleposlanstvu Republike Hrvatske u Ateni dostaviti ZAHTJEV ZA PRETHODNU REGISTRACIJU birača s prebivalištem u Republici Hrvatskoj.

Hrvatski državljani koji nemaju prebivalište u Republici Hrvatskoj i koji ne posjeduju osobnu iskaznicu s podatkom o prebivalištu izvan Republike Hrvatske trebaju Veleposlanstvu Republike Hrvatske u Ateni dostaviti ZAHTJEV ZA AKTIVNU REGISTRACIJU birača koji nemaju prebivalište u Republici Hrvatskoj.

Hrvatski državljani bez prebivališta u Republici Hrvatskoj koji posjeduju osobnu iskaznicu s podatkom o prebivalištu izvan Republike Hrvatske ili će podnijeti zahtjev za njeno izdavanje zaključno s 15.05.2019. godine, bit će po službenoj dužnosti aktivno registrirani i upisani u popis birača (prema adresi prebivališta u inozemstvu iz osobne iskaznice) za predstojeće izbore. Ukoliko na dan izbora žele glasovati izvan svog mjesta prebivališta odnosno pripadajućeg diplomatsko-konzularnog predstavništva, moraju do 15. svibnja 2019. godine zatražiti promjenu mjesta aktivne registracije.

Zahtjev za PRETHODNU ili AKTIVNU registraciju birača moguće je podnijeti Veleposlanstvu RH u Ateni na jedan od tri načina:

  • osobno ili poštom na adresi Veleposlanstva: Tzavela 4, Neo Psychico, 154 51 Athens
  • na email: crocons.athens@mvep.hr
  • na broj faksa Veleposlanstva: 0030-210-6711-208

Prilikom slanja zahtjeva za PRETHODNU ili AKTIVNU registraciju birača, uz ispunjeni obrazac zahtjeva, obvezno je priložiti i presliku putovnice ili osobne iskaznice RH.

Za više informacija možete se obratiti Veleposlanstvu RH u Ateni na broj telefona: 210-6777-059 ili na email: crocons.athens@mvep.hr.

Također, više informacija o održavanju izbora za članove u Europski parlament iz Republike Hrvatske moguće je pronaći na internetskim stranicama:

Državnog izbornog povjerenstva: www.izbori.hr

Ministarstva uprave: https://uprava.gov.hr/

U prilogu ove obavijesti nalaze se sljedeći obrasci:

OBRASCI ZA PRETHODNU REGISTRACIJU

OBRASCI ZA AKTIVNU REGISTRACIJU

Copyright (c) 1997.- 2020. Ministarstvo vanjskih i europskih poslova RH Sva prava pridržana