NESTANAK PUTOVNICE ILI OSOBNE ISKAZNICE

Osoba je dužna bez odgode prijaviti nestanak putne isprave ili osobne iskaznice ili njezino pronalaženje. Nestanak ili pronalaženje putne isprave prijavljuju se najbližoj diplomatskoj misiji ili konzularnom uredu Republike Hrvatske u inozemstvu, ako je putna isprava nestala ili je pronađena u inozemstvu, odnosno policijskoj upravi/postaji, ako je putna isprava nestala ili pronađena u Republici Hrvatskoj.

O gubitku ili krađi putovnice i osobne iskaznice potrebno je obavijestiti i policiju zemlje u kojoj se to dogodilo, a o prijavi gubitka osobnih dokumenata policija izdaje odgovarajući policijski zapisnik.

Prijava gubitka u veleposlanstvu vrši se osobno pri čemu je potrebno dokazati svoj identitet, dati kratku izjavu o okolnostima nestanka isprave te priložiti policijski zapisnik države u kojoj su izgubljene osobne isprave.

Putni list

Putni list izdaje se građaninu Republike Hrvatske koji boravi u inozemstvu bez valjane putovnice ili osobne iskaznice. Putni list može se koristiti isključivo radi povratka u Republiku Hrvatsku. Izdaje se s rokom važenja do najduže 30 dana. Prije izdavanja putnoga lista, građanin mora prijaviti nestanak putne isprave u policijsku postaju.

Zahtjevu za izdavanje putnoga lista potrebno je priložiti:

  • 2 fotografije veličine 3,0 x 3,5 cm koje vjerno prikazuju podnositelja zahtjeva;
  • zapisnik iz policijske postaje o gubitku putne isprave;
  • ako nije riječ o krađi ili gubitku, uz zahtjev za izdavanje putnog lista prilaže se i postojeća putovnica čiji je rok valjanosti istekao ili koja ne može služiti svojoj namjeni, koja se fizički poništava te vraća podnositelju zahtjeva.

Konzularna pristojba za izdavanje putnoga lista iznosi 33 EUR.

Copyright (c) 1997.- 2021. Ministarstvo vanjskih i europskih poslova RH Sva prava pridržana